Snel plakken? Anhydriet in combinatie met vloerverwarming is de enige juiste keuze!

Steeds vaker wordt er in de bouwwereld gekozen voor zwevende dekvloeren. In combinatie met vloerverwarming en isolatie is een anhydriet dekvloer dan eigenlijk de enige serieuze optie. Deze keuze blijkt echter lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. De vraag naar zandcement dekvloeren blijft nog steeds zeer groot. Er zijn nog steeds aannemers die aangeven, niet gecharmeerd te zijn van anhydriet dekvloeren. Deze zouden namelijk niet goed drogen. Is dat nu wel echt zo?

Het antwoord is natuurlijk: nee. Met die reden kiezen voor de traditionele zandcement dekvloer kan echt niet meer anno 2018. Een groot voordeel van een anhydriet dekvloer is dat deze sneller verhard dan een zandcement dekvloer. Dit zorgt ervoor dat de dekvloer al na 24 uur beloopbaar is. Een deel van het toegevoegde water is op dat moment gebruikt voor de binding van de mortel. Het overige deel moet uit de dekvloer treden en opgenomen worden in de lucht. Een voorwaarde hiervoor is de constante uitwisseling van de vochtige lucht met frisse, droge lucht. Dit betekent dat de droogtijd afhankelijk is van de mate van ventilatie. 

Wist u dat anhydriet dekvloeren met ons bindmiddel na 2 weken al 80% van hun vocht hebben afgestaan aan de lucht? Voor de overige 20% is nog eens dezelfde tijd benodigd. Uit de onderstaande afbeeldingen blijkt dat een anhydriet dekvloer sneller een groot deel van zijn vocht kwijt is dan een zandcement dekvloer vanwege zijn grote poriën. Een dekvloer droogt van boven naar onder. De grote poriën zorgen voor een snellere afvoer van het water naar boven. 

Een ander groot voordeel van anhydriet dekvloeren ten opzichte van zandcement dekvloeren is dat er dunner kan worden gegoten door de hoge interne buigtreksterkte van het materiaal. Conform NEN 2742 dient een zandcement dekvloer minimaal 70mm dik te zijn op isolatie omdat de buigtreksterkte over het algemeen niet hoger dan 1 is. Bij anhydriet dekvloeren is 50mm vaak al genoeg. Dit zorgt voor een kortere droogtijd.

Ten slotte kan er al na 7 dagen worden gestart met het opstookprotocol voor vloerverwarming. Bij zandcement dekvloeren kan dit pas na minimaal 28 dagen! Onder de juiste omstandigheden is een 50mm anhydriet dekvloer tegen die tijd al lang droog!

Kortom, de keuze voor een anhydriet dekvloer met het bindmiddel WICO 430KF in combinatie met vloerverwarming en isolatie is de enige juiste!